Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın söndürme tesisatları tüm işletmelerin vazgeçilmez bir parçası olup, yangın hayatımızın her aşamasında karşımıza çıkabilmekte olup zamanında müdahale ile can ve mal kayıplarını önleyebilmek mümkündür. Yangın tesisatının doğru ve verimli çalışması bizi mal ve can kayıplarından korumaya yardımcı olmaktadır.

 

Kullanmalar sırasında yetersiz bakımlar, metal yorgunluk ve hatalı kullanımlardan kaynaklı olarak ciddi kazalar ve yaralanmalar olmaktadır. Bunların önlenmesi için öncelikle aylık bakımlarının aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Ancak aylık bakımlar haricinde hem İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereği hem de iş körlüğünün önlenmesi amacıyla uzman kuruluşlara yangın söndürme sistemlerinin periyodik kontrolünün yapılması gerekmektedir.

 İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği Ek-III Tablo 3 de basınçlı ekipmanların bir parçası olan risk analizleri ve standartlarda aksi belirtilmediği sürece senede minimum 1 kere uzman ve bakanlık yetki numarası bulunan makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından periyodik kontrollerinin yaptırılması zorunludur.

İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği Madde 14 3. Fıkrasında periyodik kontrol yapacak kuruluşların hizmet yeterliliği belgesi alması veya akredite olması zorunluluğu net bir şekilde belirtilmiştir.

Teknik kontrol merkezi Belgelendirme A.Ş (TEKKOMER) uzman ve bakanlık yetkili personelleri ile kaliteli hizmet sağlamaktadır.

             Yağmurlama (sprink) sistemleri, olası bir yangın durumunda, yangın kaynaklı ısı sprink ampulü içindeki civayı ısıtarak ampulün kırılmasını sağlar ve suyu boşaltarak yangının söndürülmesinde görev alır.

            Su depoları, olası bir yangın anında suyu kullanmak üzere depolayan tanklara denilir. Betonarme, paslanmaz çelik, galvaniz, plastik gibi çeşitleri vardır.

Yangın pompa istasyonu olası bir yangına müdahale etmek adına oldukça önemli bir ekipmandır. Hayati önem taşıyan bu ekipmanların periyodik bakımları standartlarca belirtilen sürelere uygun bir şekilde düzenli olarak mutlaka yaptırılmalıdır

Hidrant, hortum ve diğer yangından korunma cihazlarına su almak amacıyla ana yangın besleme hattına yapılan bağlantıdır. Yangın hidrantı, yangına müdahele anında itfaiyenin bağlantı yapması için kullandığı ağızlara denir. Yangın esnasında belirli aralıklarda bulunan hidrantlarla yangına müdahele edilebilir.Hidrant hatlarının bağlantıları şebeke suyu veya yangın pompasından beslenir.

Kamuya açık alanların tümünde bulunan ve olası bir yangına müdahale etmek için ilk başvurulan ekipmandır. Bu dolap içinde basınca dayanıklı hortum bulundurur. Bu dolaplar bahsi geçen alanların tümünde aralarında 30 m olmak koşulu ile her katta bulundurulmalıdır.

Manuel veya otomatik olarak kullanılabilen bu sistemler yanıcı kimyasal maddelerin söndürülmesinde görev alır. Bu sistem devreye girdiğinde yakıt buharı yardımı ile oksijen kesilerek yangının hem meydana gelmesini hem de büyümesini engeller.

Yangın algılama sistemi yangından erken haberdar olup, müdahale edilebilmesi haber veren sistemlerdir. Dolayısıyla yangın algılama sistemleri yangın güvenliği açısından büyük öneme sahiptir.

Whatsapp
Size nasıl yardımcı olabilirim ?
Merhaba !